Денес започнува третата фаза на олеснување на мерките во Грција

0
Daily life in Turin during the COVID-19 Coronavirus pandemic emergency, Italy, 19 April 2020. ANSA/ALESSANDRO DI MARCO

Со враќање во училишните клупи на сите средношколци, со отворање на археолошките локалитети, меѓу кои и Акропол, со отворање на зоолошките градини, дозволено патување во континентална Грција и на Крит, но и со отворање на моловите и трговските центри, една недела порано од планираното, од денеска во Грција започнува третата фаза на олабавувањето на рестриктивните мерки и постепеното враќање во „новата нормалност”, јави дописничката на МИА од Атина.

На работа се враќаат 6.669 вработени и се отвораат 1.703 бизниси, а и во оваа фаза постојат посебни правила и прописи и мерки до кои треба да се придржуваат сите граѓани, без разлика дали се вработени, клиенти, ученици и сл.

Минатата седмица, во училишните клупи се вратија матурантите, а од денеска наставата започнува и за сите средношколци.

По еден ученик во клупа на растојание од еден и пол метар, најмногу 15 ученици во секој училница, поделба на класовите и наизменични одмори за да се избегнат гужви, се дел од правилата под кои работат грчките средни училишта.

Министерството за образование на Грција донесе одлука, за учениците кои од оправдани причини ќе останат дома да имаат можност директно, во живо да ги следат часовите и предавањата, нешто што наиде на реакции во земјата и обвинувања како од опозицијата, така и од дел од просветните работници кои протестираат во средата.

Извор Слободен Печат