Зголемена невработеност во САД и Европа поради коронавирусот

Строгите мерки на затворање поради појавата на коронавирусот доведоа до зголемена невработеност и длабоки падови на економското производство во САД и Европа. Во САД повеќе од 30 милиони луѓе се пријавиле за субвенции за невработеност, бидејќи голем дел од американската економија беше затворена од средината на март поради пандемијата.

Бидејќи еден од шест американски работници сега е без работа, економистите предвидуваат дека стапката на невработеност може да достигне дури 20 проценти. Во Европа, проценките на агенцијата за статистика на ЕУ на 30 април покажаа дека економијата на еврозоната падна за 3,8 проценти во првиот квартал.