Ковид-19: Над четвртина милион починати во светот

Од избувнувањето на пандемијата на крајот на годината, повеќе од 250.000 луѓе ширум светот починале по заразувањето со новиот коронавирус. САД се замјата со најголем број смртни случаи од Ковид-19.

Според податоците на универзитетот „Џонс Хопкинс“ од американскиот град Балтимор, бројот на досега заразени од новиот коронавирус ширум светот изнесува околу 3,6 милиони. Освен тоа, унивезитетот бележи близу 252.000 смртни случаи.

Бројките на инфецирани и на починати кои ги објавени од универзитетот се генерално повисоки од оние на Светската здравствена организација (СЗО) затоа што тие редовно се ажурираат.

Извор Dw