Коронавирусот и Словенија: Која е тајната во борбата против заразата?

Првата европска земја која стави официјално крај на епидемијата со коронавирусот е Словенија, а со тоа се скратија финансиските мерки, но не и оние за заштита на граѓаните.

Партнерката на Борут Долонец и пријателите од Љубљана мислеа дека е доста досаден вирусот во јануари.

Кога првиот човек во Вухан починал како резултат на коронавирусот, Борут, микробиолог по професија, почнал да ги следи настаните секој ден и ги предупредува луѓето да бидат внимателни.

„Веројатно се нервирав, но некако знаев колку сериозно се земаше новиот вирус во Азија по САРС“, вели тој.

Тој живее во Белград заради работа, но се вратил во Љубљана да работи од дома и да биде со своите.

„Сите велат дека сме во војна, но во таа војна немаме можност да видиме каде е противникот – освен ако не се тестира масовно и ќе се следат заразените и нивните контакти“, смета Борут.

Тој вели дека експертите повеќе од 20 години предупредуваат дека светот ќе треба подобро да се подготви за пандемија со намалување на ризиците – преку формулирање на протоколи за превенција во земјите, набавка на заштитна опрема и зајакнување на јавното здравје.

„Не е доволно да барате лекови, кои се помалку ефикасни од превенцијата“, вели Борут.

„За жал, фокусот на сите политичари беа повеќе или помалку на зајакнување на бруто домашниот производ.

„Дури и Холивуд ги слушаше експертите кога правеа филмови што сите можевме да ги гледаме, а сега можеме да ги живееме“.

Смета дека Словенија успешно се избори против Ковид-19.

„Бидејќи Италија е нашата соседна земја, каде се регистрирани голем број случаи на вирус во северниот дел, многумина се тестирани во Словенија“, вели тој.

Во еден момент, вели тој, имало 17.030 тестови на милион жители во Словенија, а 17,315 во Италија, иако Италија имаше 338 смртни случаи на милион, а Словенија само 26.

„Ние веројатно можеле да добиеме и набавиме опремата поефикасно, но ајде да го пуштиме тоа сега“, додаде тој.

Тој вели дека „тестираниот број е во суштина голем“.

„Се вели дека не било неопходно да се тестира толку многу, дека тестовите се само индикативни, постојат различни мислења“.

„Но, додека нашите бројки се добри, ми се чини дека добро завршивме“, рече тој.