Македонија останува на дното во Европа според дадената помош за економијата

Македонија и понатаму останува на дното на листата на земји во Европа по издвоени пари за економска помош на стопанството поради корона-кризата. Ова го покажува анализата на Националната алијанса за локален економски развој (НАЛЕД) од Србија. Меѓу земјите во регионот најмногу тежи подршката од Србија и таа изнесува високи 11 проценти од бруто-домашниот производ, по неа е Бугарија до 9,9 проценти од БДП и Грција до 5 проценти. Хрватска и Босна со приближо исти одвојувања од 3 и 3 и пол проценти од БДП. Последна на листата е Македонија со 1,2 проценти, а пред нас се наоѓа Албанија со 1,3 проценти од БДП.

Проценти од БДП за борба против Ковид-19:

СРБИЈА 11,0% од БДП

БУГАРИЈА 9,9 % од БДП

ГРЦИЈА 5,0% од БДП

ХРВАТСКА 3,0 % од БДП

БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА 3,5 % од БДП

АЛБАНИЈА 1,3 од БДП

МАКЕДОНИЈА 1,2 од БДП

„Најголем процент од БДП имаат дадено Германија и Финска околу 20 проценти од нивниот бруто- домашен производ директна помош на стопанството поради коронавирусот. Србија со 11 проценти од својот БДП е број еден во Југосточна Европа ако се споредиме со Босна и Херцеговина Хрватска каде нивната помош е во рамките 3 проценти од БДП, и Северна Македонија 1,2 и Албанија 1,3 проценти.“-изјави Игор Лончаревиќ- Потпретседател на НАЛЕД.