Можно олабавување на мерките во најмалку ризичните сегменти

Доколку не дојде до драматичен пораст на бројот на заразени со вирусот Ковид -19 можно е Владата денеска на седница да донесе одлука за олеснување на мерките за заштита во одредени најмалку ризични сегменти, врз основа на мислење на Комисијата за заразни болести. Вкупната бројка на дијагностицирани лица со вирусот во државава достигна 1.664, по вчера потврдени 22 нови случаи и направените 145 тестирања. Завчера беа регистрирани 20, а претходниот ден 36.

-Комисијата за заразни болести според анализата смета дека веќе има услови делумно да се олеснат мерките во одредени сегменти и тој предлог на Комисијата ќе се разгледа на седница на Влада доколку до утре драматично не се влоши состојбата, информираше вчера Османи, кој е главен координатор на кризните штабови на општините за справување со КОВИД-19.

Извор АлсатМ