Почнува судењето на Нетанјаху поради корупција,барал да отсуствува од првото рочиште

Судењето за корупција на Бенџамин Нетанјаху започнува во судот во Ерусалим, каде тој ќе стане првиот израелски премиер на должност, кој се соочил со гонење, што тој го нарекува политички лов на вештерки.

Нетанјаху мора да се појави во Окружниот суд во Ерусалим една недела откако тој положи заклетва за рекорден ,петти мандат. Тој е шеф на владата на националното единство, по повеќе од една година политички ќор-сокак и парламентарни избори што се одржаа три пати минатата година.

Во ноември, тој беше обвинет за мито, измама и нарушување на довербата во три случаи, во кои беа вклучени подароци од пријатели милионери и, наводно, бара регулаторни услуги за медиумски магнати во замена за поповолно известување.

Нетанјаху, кој ја води десничарската партија Ликуд, му рече на обвинителството дека ловот на вештерки е дело на левичарите со цел да го соборат од власт.

Нетанјаху како премиер не е под законска обврска да си даде оставка и рече дека неговата судска битка нема да влијае на неговата способност да ја извршува работата.

Комисија од тројца судии ќе го сослуша неговиот случај. Судот го отфрли барањето тој да не присуствува на воведната расправа.

Во барањето да биде отсутен од сослушувањето, Нетанјаху го нарече настанот формалност и тврди дека приведувањето на неговите телохранители ќе биде губење на јавни средства и ќе го отежне придржувањето кон правилата за физичко растојание.

Некои критичари велат дека Нетанјаху се обидува да ја избегне перцепцијата на премиер што седи на обвинителна клупа.

Одбивајќи го неговото барање, судот соопшти дека е важно правдата да се задоволи.

Пред шест години, поранешниот премиер Ехуд Олмерт беше прогласен за виновен за прифаќање мито и одлежа 16 месеци затвор. Неговото судење се одржа по неговиот мандат на власт од 2006-2009 година.