Романски владика го повторил Велигден за сите што го пропуштиле поради короната

Романскиот владика Теодосије синоќа ја повтори велигденската литургија за оние кои не можеле да присуствуваат на неа во април, поради изолационите мерки воведени за пандемијата на „ковид-19“.

Теодосиј изјавил дека ја повторува литургијата за православните верници кои биле спречени поради пандемијата да учествува на 19 април.

Тој ги извршил главните делови од обредот и ги причести верниците со заедничка лажица и покрај здравствените предупредувања.

Свечената церемонија, која медиумите ја нарекуваат Велигден 2,0, привлече мал број верници во катедралата во Констанца и неколку луѓе во другите цркви во епархијата во градот на Црното Море.

Патријархот на романската православна црква рече дека Теодосиј дејствувал автономно и дека велигденските литургии биле изведени без верници заради здравствениот ризик.

Сепак, не се зборува за какви било санкции за постапките на владиката, а тој и претходно бил познат по извршувањето на својата волја.

Околу четири петтини од Романците се православни.