Универзитетот на Оксфорд тестира хидроксихлорокин против Ковид-19

Ќе бидат тестирани над 40.000 здравствени работници во Европа, Азија, Африка и Јужна Америка, како и 25 локации во Британија, јави Ројтерс.

Здравствените работници во британските болници ќе бидат први учесници во глобалната мисија со тестирање на анти-маларичните лекови хлороквин и хидроксихлорокин за да се уверат дали може да бидат користени за лекување и спречување на КОВИД-19.

Тројно зголемена побарувачка за лекот во Индија

Универзитетот на Оксфорд ја предводи студијата. Ќе бидат тестирани над 40.000 здравствени работници во Европа, Азија, Африка и Јужна Америка, како и 25 локации во Британија, јави Ројтерс.

Сите здравствени работници коишто не се заразиле од Ковид-19, може да учествуваат во тестирањето.

Интересот за овој лек се интензивира откако претседателот Трамп на прес-конференција во април се осврна за корисноста на овој лек.

Претседателот Трамп објави дека го зема лекот.

Тој, во понеделникот пред новинарите изјави дека зема лек против маларија како превенција и секојдневно комбинира хидроксихлорохин со цинк и редовно на тестирање за