Финските ученици денеска се вратија во училиштата, за две недели им почнува распустот

Финските ученици денеска се вратија на училиште откако седеа дома осум недели поради пандемијата на коронавирус, на само две недели пред почетокот на летниот распуст.

Меѓутоа, децата и младите би можеле повторно да учат на оддалеченост на есен, во зависност од тоа како ќе се развива пандемијата на коронавирус.

Спроведени се строги мерки на физичко растојание во училиштата. Одморите ќе бидат продолжени за да се избегнат премногу деца во исто време надвор од часот. Просториите во неискористените училишта се претворени во училници за да се обезбеди физичка дистанца. Исто така, за да се почитуваат епидемиолошките мерки, предавањето во некои паралелки започнуваат порано, а за некои нешто подоцна.

„Мислам дека ќе се фокусираме повеќе на социјалната оддалеченост отколку на образованието, за да се осигураме дека децата се добро“, рече соработникот за настава Јохана Мауно.

Претходно во неделата се зборуваше дека се подготвуваат закони што ќе им овозможат на училиштата да работат од далечина доколку се зголеми бројот на пациенти до средината на август, кога децата ќе се вратат на училиште. Во Финска има околу 550.000 ученици.