Границите се отвараат за транзит на патници

На последната седница пред истекувањето на вонредната состојба, владата донесе Протокол за непречен транзит на странски државјани низ територијата на Македонија, одобри барањата за помош на фирми и донесе уредби за поддршка на ученици и студенти.

До целосна либерализација на режимот за влез и излез од земјава, странците ќе може непречено да транзитираат низ Македонија, но само користејќи ги граничните премини Табановце, Деве Баир, Богородица, Ќафасан, Блаце и аеродром Скопје. При транзитирањето низ Македонија нема да смеат да излегуваат од соодветниот автопат или локален пат и земјава мора да ја напуштат за 5 часа.