Гутереш: Вакцината против коронавирусот ќе биде достапна за сите

Генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, изјави денеска дека идната вакцина против коронавирус мора да се смета за „светско јавно добро“ што мора да им биде достапно на сите, на отворањето на меѓународниот самит за собирање средства за вакцини.

Сојузот за вакцини (ГАВИ) се надева дека ќе собере 7,4 милијарди американски долари на виртуелниот состанок, на кој се соединети повеќе од 50 земји и повеќе од 35 шефови на држави и влади, да продолжат со глобалните кампањи за вакцинирање против рубеола, детска парализа и тифус, кои во голема мерка се укинати поради пандемијата на ковид-19.

Целта е да се соберат две милијарди долари.

На состанокот треба да се упатат и повици за да се соберат средства за набавка и производство на идната вакцина против „ковид-19“, како и да се поддржи нејзината дистрибуција во земјите во развој.

Кога станува збор за вакцината против „ковид-19“, целта на Алијансата е да собере 2 милијарди американски долари.

„Вакцината против „ ковид-19“ мора да се смета за глобално јавно добро, вакцина за сите луѓе“, рече генералниот секретар на ООН во видео обраќањето на отворањето на самитот, истакнувајќи дека многу светски лидери упатиле ист таков апел.

Тој предупреди дека многу кампањи за вакцинација се прекинати поради пандемијата на коронавирус. Гутереш рече  дека 20 милиони деца не се целосно вакцинирани, а едно од пет воопшто не примнаат вакцини.

„Ајде да најдеме средства за да продолжиме со вакцинациите и покрај пандемијата“, апелираше тој, „и кога ќе биде достапна вакцината против „ковид-19“, ајде да ја направиме достапна за сите“.

Во краткото обраќање, американскиот претседател Доналд Трамп истакна дека коронавирусот покажал дека нема ограничувања на болеста и рече дека светската заедница заедно ќе го реши проблемот. „Тој е злобен, тој е прекрасен, но ние ќе го разработиме заедно“, рече тој.

Домаќинот на самитот, британскиот премиер Борис Џонсон повика на „нова ера на соработка“ во светот кога станува збор за здравството.

Велика Британија, каде што коронавирусот однесе речиси 40.000 животи, е најголемиот донатор на ГАВИ, со 1,65 милијарди фунти во текот на следните пет години.

Коронавирусот уби речиси 386,000 луѓе ширум светот откако се појави во Кина на крајот на годината и зарази повеќе од шест и пол милиони луѓе.

Американскиот филантроп Бил Гејтс, чија фондација е силно ангажирана во потрагата по вакцината против „ковид-19“, рече дека фармацевтските компании се свесни дека вакцината е јавно добро и дека профитот не е нивната единствена цел.

Тој истакна дека вакцината, кога е достапна, ќе биде дистрибуирана до повеќе од 80 проценти од населението со цел да се развие т.н. имунитет на стадо и да ја победиме болеста.