Дачиќ: Србија не покажа никаква агресија кон Црна Гора

Министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ изјави денеска дека Црна Гора отишла премногу далеку во ширењето на антисрпската политика со цел да се изгради црногорски идентитет, што неодамна беше покажано со изјавата на црногорскиот министер за надворешни работи, Срѓан Дармановиќ, дека НАТО може да помогне во евентуалната одбрана на Црна Гора. од агресивната Србија.

– Србија не е агресивна, Србија не покажа никаква агресија кон Црна Гора со какви било нејзини активности и Црногорците нема да признаат дека тие ги предизвикале сите овие проблеми – рече Дачиќ за „ТВ Хепи“.

Тој додаде дека проблемот се појавил во нивната земја, со нивните граѓани и црквата, и дека никој, како што вели, не дошол од Прокупље или Суботица за да „создаде проблеми во Црна Гора“.

– Тоа се државјани на Црна Гора кои се изјаснија како Срби, а кои ги има 28% – рече Ивица Дачиќ.

Тој посочува дека изјавите често доаѓаат од Црна Гора дека Србија се меша во внатрешните работи и посочи дека прашањето за човековите права и националните заедници не е внатрешно прашање на една земја, туку дека тие се регулирани со меѓународни конвенции и декларации.

Дачиќ се прашува како ќе реагира Црна Гора ако пред изборите замине во Црна Гора, Будва или Херцег Нови три дена, за да биде со Србите како дел од кампањата.

Тој вели дека за два-три дена албанскиот министер за надворешни работи, Гент Чакај, ќе престојува во Медвеѓа, каде што пред изборите ќе разговара со албанското население, и додаде дека Србија не се спротивставила на тоа.

– Како би реагирал црногорскиот државен врв, ако го сторам јас тоа во Црна Гора – праша Дачиќ.

Тој исто така истакна дека неговите „остри“ реакции на изјави од Црна Гора не се дел од кампањата и рече дека тој секогаш реагирал на тој начин на изјавите на одредени политичари од регионот или нивните потези и одлуки.