И да има вакцина против Корона не чека уште 10 години борба со вирусот

Германскиот имунолог Угур Сахир верува дека вакцината против вирусот корона ќе биде направена до крајот на 2020 година, но тој смета дека ќе трае уште долго време пред инфекцијата да биде ставена под контрола. Главниот извршен директор на компанијата за биотехнологија „Бионтех“ од Мајнц, една од 17-те компании ширум светот кои работат на развој на вакцината против вирусот корона, рече во интервју за „Вол Стрит Џорнал“ дека ќе биде потребно комплексно тестирање пред да се користи вакцината. Покрај тоа, вирусот веќе се шири многу, заразувајќи повеќе од 13 милиони низ целиот свет.

Тоа значи дека може да ни требаат десетина години за да постигнеме сеопфатен имунитет“, рече тој.

– Верувам дека можеме да постигнеме имунитет само ако повеќе од 90 проценти од светската популација е имуна, или поради инфекција или вакцинација – објаснува експертот.

Според него, таа цел е остварлива само ако неколку различни производители нудат различни вакцини на пазарот во исто време.

– Не е наша цел да се тркаме. Потребно е многу компании за да згрижат седум милијарди луѓе во светот. Вакцината е единствената шанса за трајно воспоставување контрола врз пандемијата – рече Сахин во интервју за „Зидојче Цајтунг“.

– Само една компанија нема да може да го снабди целиот свет – предупреди експертот.

Претходно, научниците објавија дека вакцината против вирусот корона може да се појави на пазарот за околу една година. Засега, ветуваат истражувањата и работа за вакцината научниците од Универзитетот во Оксфорд.

Вакцината на Оксфорд, наречена AZD1222, во моментот се тестира на околу 10.000 доброволци, на возраст меѓу 18 и 55 години во Велика Британија, 5.000 во Бразил, 2.000 во Јужна Африка и наскоро ќе започне со тестирање на 30.000 луѓе во САД, со што влезе во последната – третата фаза, после која ја чека итно одобрување за употреба.

Во јуни, четири членки на Европската унија – Германија, Франција, Италија и Холандија – потпишаа договор со „Астра Зенек“ за купопродажба на најмалку 300 милиони дози на вакцината „ковид 19“, која во моментот се тестира на универзитетот Оксфорд.

-Благодарение на овој договор, стотици милиони Европејци ќе имаат пристап до вакцината на универзитетот Оксфорд веднаш штом се регистрира“, рече Паскал Сорио, извршен директор на „АстраЗенека.

Тестовите за вакцина против коронавирус на доброволци успешно се завршува на Универзитетот Сеченов во Русија, а резултатите ја докажуваат нејзината ефикасност“, рече неодамна Елена Смољарчук, раководител на истражувачкиот тим.

Извор: srbijadanas.com