Германија им дава 627 милиони евра на компаниите што работат на вакцини

Министерката за образование и истражување Ања Карличек предупреди дека безбедноста треба да остане главен приоритет за пошироката популација да ја прифати вакцината. „Дури и додека светот чека вакцина, ние нема да преземеме ризични чекори“, рече таа на прес-конференцијата во Берлин.

Многумина се загрижени дека може да се намалат стандардите за безбедност и ефикасност, во трката за развој на вакцината против ковид-19, која досега зарази повеќе од 29 милиони луѓе и однесе над 926 000 животи.

Компаниите за вакцини допрва треба да спроведуваат тестови на голем број луѓе, но Русија минатиот месец ја одобри вакцината против ковид-19, што предизвика некои западни експерти да ја критикуваат Русија за ригорозно тестирање на вакцината.

Карличек рече дека не очекува вакцината да биде достапна за целата популација до средината на 2021 година.

Министерството одвои 375 милиони евра на BioNTech и 252 милиони евра на CureVac, но компаниите мора да исполнат одредени критериуми.

Министерството објави дека сè уште разговараат за доделување на средства на IDT Biologika, која произведува вакцини за други фармацевтски компании и работи на т.н. вакцина против вектори.

Јенс Спан, германскиот министер за здравство, рече дека е важно да се имаат вакцини од неколку производители и дека Германија однапред ќе обезбеди повеќе дози на вакцини отколку што има жители.

Берлин веќе обезбеди 54 милиони дози од потенцијалната вакцина на АстраЗенека, како дел од договорот на компанијата со ЕУ, според кој Унијата обезбеди 450 милиони дози.

Спан вели дека владата оваа недела ќе одлучи дали ќе даде средства за COVAX, глобален план за распределба на вакцините на СЗО.