Почина медицинска сестра од КОВИД 19

Беше омилена кај пациентите и кај вработените – вака колегите се простија од Дијана Димоска, медицинска сестра која целиот свој живот работела во охридсјата општа болница – во својата кариера спасила многу човечки животи – но не успеа да ја добие личната битка со корона вирусот. Почина на 49 години. Во црните ковид статисктики досега се најдоа уште неколку здравстевни работници. А, досега во земјава од вирусот починаа повеќе од 700 луѓе. Здравствените власти сега прават анализи што е причината што во корона билтените скоро и да нема ден без жртви. Се очекува анализата да се објави наредна недела.

Од здравство велат дека бројот на заразени од корона се намалува. Сепак и понатаму вирусот најтешко го победуваат оние со хронични болести. Токму денеска на Светскиот ден на срцето , од ијз велат дека кај кардиолошките слуачи најважни се редовните прегледи , а какко што велат од здрженијата за срцеви болести , до сега се носат штитат добро од КОВИД -19.

На праг сме пред нов есенски бран , а до почетокот на месецов земјава требаше да бидат изградени 16 ковид регионални центри . Филипче вели доцнењето на кредитот , го успорило процесот.

Македонија веќе 7 месеци живее во ковид пандемија , бројот на заразени надмина 17.000 , за сега нема да има потреба да се воведуваат строги рестрикции и затворање на државата, оцениле здравствените власти.

извор ТЕЛМА ТЕЛЕВИЗИЈА