Бочварски – Посериозна динамика во изградбата на автопатот Кичево-Охрид

Посериозна динамика во изградбата на автопатот Кичево-Охрид, по експропријацијата на сите делници, најавува министерот за транспорт и врски Благој Бочварски. Дополнителните работи со препроектирање на косините, клучки и други зафати, како што оценува, нормално дека ќе го одложат рокот за изградба, а којшто е планиран за јуни следната година.

– Процентот на реализација на автопатот Кичево – Охрид по првиот проект изнесуваше 85 проценти, но по препроектирањето и сите дополнителни работи што се правеа, клучки, нови косини, процентот на реализација е 55 проценти. Вчера на терен имавме 230 градежни машини на Кичево – Охрид и 820 градежни работници. Динамиката оди по нагорен тренд на автопатот, што ме радува, но ќе продолжиме со отстранување на сите останати делници каде треба да се направи дополнителна експропријација и таму да продолжиме и да влеземе со уште посилна динамика, изјави денеска Бочварски, одговарајќи на новинарско прашање.