ВО КИНА ЗА ПЕТ ДЕНА ЌЕ БИДАТ ТЕСТИРАНИ 10 МИЛИОНИ ЖИТЕЛИ

A nurse takes blood from a journalist for COVID-19 testing in State Hospital "Mother Thereza" in Skopje, Republic of North Macedonia, 22 July 2020.The Ministry of Health of North Macedonia organized a COVID-19 screening of Macedonian journalists, photographers and other media workers.

Во текот на пет дена треба да се изврши корона-тестирање на сите жители на кинескиот град Чингдао каде живеат над 10 милиони жители, најави Здравствениот завод на пристанишниот град, откако претходниот ден таму се регистрирани шест нови случаи на Сарс-КоВ-2. Станува збор за прво масовно тестирање за присуство на коронавирус по повеќе месеци. Во јуни во Пекинг беа спроведени серија тестирања, а како причина во таа прилика беше наведено избувнувањето на локално жариште на епидемијата на пазар за прехранбени производи.