Заев -Пописот се одложи по барање на Мицковски

Заев изјави дека пописот го одложиле бидејќи лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски и опозицијата барале да биде одложен неколку месеци поради пандемијата на Ковид-19.

 

Во 2002 година е последениот попис спреоведен во Македонија по нејзиното осамостојување.

 

Пописот се подготвува неколку години пред неговото спроведување на терен, а податоците се обработуваат подолг временски период по нивното прибирање, според Државниот завод за статистика.

 

Во 2011 година државата започна со попишување на населението, но процесот беше прекинат.