Кинеската вакцина почна да дава позитивни и ветувачки резултати

Една од вакцините за новиот коронавирус што се развива во Кина се покажа како безбедна и предизвика имунолошки одговор во текот на првата и втората фаза на клиничките испитувања врз луѓе, се вели во извештајот објавен во престижниот „Лансет“.

Потенцијалната вакцина наречена BBIBP-CorV ја развива Институтот за биолошки производи во Пекинг, подружница на големата кинеска фармацевтска компанија CNBG. Станува збор за вакцина која е веќе одобрена за програми за итна вакцинација со кои кинеските власти сакаат да ги заштитат најризичните групи на луѓе, како што се здравствените работници.