Мадрид во карантин поради сериозноста на ситуацијата

Dentist Pablo Gonzalez and clinical assistant Patricia perform a dental surgery on a patient at the Camarma Dental Clinic in Camarma de Esteruelas, near Madrid, on May 11, 2020. - Spain recorded another 123 COVID-19 deaths, 20 fewer than on Sunday and down from 950 on April 2 when health experts believe the country's outbreak peaked. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP) (Photo by OSCAR DEL POZO/AFP via Getty Images)

Шпанската престолнина се затвора за да се спречи ширењето на коронавирусот.

Мадрид е првата европска престолнина која повторно ќе се затвори.

Заедно со уште девет други околни општини ќе бидат ставени во карантин.

Ќе биде дозволено патување само поради работа, училиште, посета на лекар или шопинг.

Работата на баровите и кафулињата ќе се скрати од еден час по полноќ на 23 часа.

Лидерката на мадридскиот регион, Изабел Дијаз Ајсуо, најавила дека ќе се жали на суд поради карантинот.

Во Шпанија од вирусот починаа скоро 32.000 луѓе.

Заразени се скоро 800.000 луѓе