Папата ги поддржа истополовите бракови: „Хомосексуалците се Божји деца“

Папата Франциско е првиот понтиф кој што ги ги поддржал граѓанските истополови бракови и хомосексуалните заедници. Во документарец, кој денеска беше премиерно прикажан во Рим, тој изјави дека геј-луѓето треба да може да го легализираат своето партнерство. Тоа е една од неговите најдиректни пораки во врска со правата на хомосексуалците.

„Хомосексуалците имаат право на семејство. Тие се божји деца. Никој не смее да биде исфрлен и никој не смее да се чувствува мизерно поради тоа. Она што мора да го имаме е закон за граѓанска заедница, на тој начин тие ќе бидат законски покриени“, рече Папата, поддржувајќи го животното партнерство на хомосексуалците, што е досега невидена позиција во рамките на Католичката црква.

Папата на тој начин се осврна на времето кога, како Архиепископ од Буенос Аирес, се спротивстави на истополовите бракови, но ја поддржа идејата правата на истополовите парови да бидат законски заштитени на некој начин.

Папата Франциско овие ставови ги претстави во документарниот филм „Франциско“, што беше прикажан на Филмскиот фестивал во Рим, посветен на неговиот живот.

Документарниот филм во режија на Евгениј Афиневски говори за папството на Франциско во последните 7,5 години. Во филмот се разработува и неговиот однос во расчистувањето на скандалите за сексуални злоупотреби во Црквата.

Директната поддршка за геј-заедницата од страна на Папата претставува израз на сосема поинакво гледиште од неговите претходници. Според биографот на папата Остин Ајвери, неговите коментари во филмот се едни од најдиректните изјави на Франциско по ова прашање откако беше избран за папа во 2013 година. Папата зборуваше во делот од филмот посветен на Андреј Рубери, хомосексуалец кој со својот партнер посвои три деца.

Порака на надеж

Рубери раскажува како еднаш отишол на утринската миса што Папата ја служел во Ватикан и му предал писмо во кое се објаснува неговата ситуација. На папата тогаш му кажал дека со неговиот партнер сакаат да ги одгледуваат децата како католици, но не бил сигурен како ќе ги примат во локалната парохија. Од филмот не е јасно во која земја живее Рубери.

Рубери понатаму вели дека Папата му се јавил на телефон неколку дена подоцна и му рекол дека неговото писмо го допрело и им порачал да одат во парохијата со децата, но и да бидат подготвени во случај да ги одбијат. Филмот го прикажува Рубери како му го предава писмото на папата и подоцна дава изјава дека го слушаат неговиот совет и дека се среќни што го сториле тоа.

Авторот на филмот „Франциско“, сакаше неговиот документарец да испрати порака на надеж, па затоа за главен лик го избра единствениот светски лидер кој може да го обедини светот, папата Франциско. Афиневски го става Папата во центарот на заплетот што се занимава со глобалните светски проблеми.

„Водечка нишка на овој филм сме ние како човечки суштества кои секојдневно предизвикуваме катастрофи. И тој (Папата) е единствениот што не поврзува преку овие нишки”, рече Афиневски, американски државјанин со руско потекло.

Во 2016 година беше номиниран за Оскар за филмот „Огнена зима“ за народното востание во Украина. Филмот се осврнува на горливите прашања како што е зголемувањето на јазот меѓу богатите и сиромашните, расизмот, климатските промени, сексуалното насилство, миграцијата, трговијата со луѓе, политичките поделби и односите меѓу христијаните, муслиманите и Евреите.

Дојче Веле