Сенад Абдули со нов документарец

Во саботата во Центарот за култура во Тетово беше прикажан играниот документарен филм „Исти искуства, од различни перспективи“, изработен од „Арнел продукција“, каде како продуцент и режисер е потпишан проф. Сенад Абдули. Филмот се занимава со искуства на три лика од различни земји (Босна и Херцеговина, Косово и Сирија), но кои имаат иста судбина, онаа на бегалец. На премиерата присуствуваше и министерката за култура, г-ѓа. Ирена Стефоска, која пред присутните рече: „Му честитам на режисерот проф. Сенад Абдули и целиот тим на документарни филмови „Исти искуства, од различни перспективи“.

Тие на конкретен начин покажуваат дека културата не знае за добро или лошо време. Тоа ги одразува нашата реалност, историја или иднина на дневна основа. Тоа беше трилогија на искуства на бегалци, луѓе кои поминаа низ нашата земја од кризата во Босна, Косово и Сирија. Филмот на извонреден начин ја покажува срдечноста и солидарноста на нашите сограѓани. „Зборувајте за вредностите што се потребни дури и во времето на глобалната пандемија.

Додека, заменик министерот за култура, г. Седат Сулејмани, потенцира дека делото на проф. Сенад Абдули докажува дека кога на проект се работи професионално, резултатите мора да бидат позитивни.

На крајот, продуцентот и режисер, Сенад Абдули, им се заблагодари на учесниците и истакна дека тој работел за овој документарец 4 години, „Иако овој проект трае 4 години, можам да кажам дека имам лично задоволство што е реализиран и дека преку овој проект опишавме 3 човечки приказни, но и државна приказна. Трите лика на филмот имаат едно заедничко, тие најдоа прибежиште во Македонија и најдоа пријатели меѓу граѓаните на Македонија “. Овој филм се очекува да учествува на повеќе фестивали во жанровски документарен филм.