СКОРО 200 ЕВРОПСКИ АЕРОДРОМИ НА РАБОТ НА КОЛАПС – 277 000 РАБОТНИ МЕСТА ВО ОПАСНОСТ

Boston, USA-March 13, 2018: Grounded Boing planes in the aftermath of a deadly prior crashes of Boing 737 and 738 max planes

Здружението на европски аеродроми предупредува дека во следните месеци, 193 аеродроми се изложени на ризик од неликвидност, ако патничкиот сообраќај не започне да се опоравува од шокот на вирусот.

Иако аеродромите за неликвидност се претежно помали регионални центри, нивното затворање може да има влијание врз економиите и да доведе до „колапс“ значителен дел од европскиот воздушен транспортен систем, според Советот за меѓународен аеродром на Русија денес.

Дури и поголемите аеродроми не се имуни на влијанието на пандемијата, што го намали сообраќајот на патници за 73 проценти само во септември. Европските аеродроми минатиот месец опслужија 172,5 милиони патници помалку, со што вкупниот обем на патници загубија оваа година на 1,29 милијарди.

Најдобрите 20 европски аеродроми го зголемија својот долг за 16 милијарди евра за време на кризата, а според проценките на АЦИ, тоа изнесува скоро 60 проценти од нивните приходи остварени под нормални околности во текот на годината.

„Објавените податоци даваат драматично мрачна слика. „Осум месеци по избувнувањето на кризата, сите европски аеродроми трошат готовина за да останат отворени, а приходите се далеку од можноста да ги покријат трошоците за вработување, а не пак за капиталните трошоци“, рече Оливие Јанковец, извршен директор на АЦИ Европа.

АЦИ ги повика владите да дадат поголема поддршка на погодениот сектор и рече дека повторното воведување на карантин наместо тестирање не носи ништо добро и само „ги носи европските аеродроми на работ на секој изминат ден“.