Турција забрани испорака на 100 тони американска хуманитарна помош за Ерменија

Турција забрани испорака на 100 тони американска хуманитарна помош за Ерменија преку нејзиниот воздушен простор, изјави ерменскиот висок комесар за дијаспора Зарех Синанјан.

 

Според него, во изминатите неколку дена на Ерменија и биле испорачани речиси 700 тони хуманитарна помош од разни земји, вклучително и Русија, САД, Франција, Украина и земјите на ЕУ.

 

Тој изјави дека уште 100 тони помош е подготвена за испорака од САД, но Турција дури и забранила и хуманитарни летови кон Ерменија преку нејзиниот воздушен простор