Влада- забрането групирање на повеќе од четворица и преку ден

Владата на денешната седница донела одлука за забрана за собирање во групи на повеќе од четири лица на јавен простор, односно паркови, јавни површини или каде било на отворен простор и наместо по 21:00 часот забраната ќе трае во текот на целиот ден, цела седмица и со точно дефинирани исклучоци од оваа забрана, информираат од владината прес служба.

Во соопштението се наведува и дека било заклучено поранешни армиски службеници, над 45-годишна возраст, да се вклучат како поддршка на Министерството за здравство во делот на одржувањето на редот на здравствените институции.

Владата одлучила и Мнистерството за одбрана, за потребите на Министерството за здравство во справување со последиците од Ковид19 за определен временски период да отстапи одреден број санитетски возила.