Заев: Бугарија е наш пријател, Југославија нè држеше разделени

Гоце Делчев е револуционер и за Бугарите и за Македонците, кои се бореа за слободата на Македонија и регионот на Одрин, вели премиерот Зоран Заев во изјава за бугарската агенција БГНЕС. Заев порача дека ако не ги признаеме слабостите на историјата, не можеме да ја градиме иднината. Македонскиот премиер истакна дека за него Бугарија не е фашизам туку наш пријател, а Југославија нè држела разделени.

-НИЕ НЕМАМЕ СПОДЕЛЕНА ИСТОРИЈА. ИМАМЕ ЗАЕДНИЧКА ИСТОРИЈА. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е РЕВОЛУЦИОНЕР И ЗА БУГАРИТЕ И ЗА МАКЕДОНЦИТЕ, КОЈ СЕ БОРЕЛ ЗА СЛОБОДАТА НА МАКЕДОНИЈА И ОДРИНСКО. НАСЛЕДИВМЕ ВРЕМЕ, КОЕ НЕ БЕШЕ ВО ПОЛЗА НА ПРИЈАТЕЛСТВОТО МЕЃУ НАС. ЈУГОСЛАВИЈА НÈ ДЕЛЕШЕ. АКО НЕ ГИ ПРИЗНАЕМЕ СЛАБОСТИТЕ НА ИСТОРИЈАТА, НЕ МОЖЕМЕ ДА ГРАДИМЕ ИДНИНА. ТРЕБА ДА СОЗДАДЕМЕ ПОЗИТИВНА АТМОСФЕРА МЕЃУ МЛАДИТЕ ЛУЃЕ ЗА ДА ГО ИСКОРИСТАТ ТОА МИНАТО КАКО ОТСКОЧНА ШТИЦА ЗА ПОДОБРА ИДНИНА ВО ПЕРИОДОТ, ШТО НИ ПРЕТСТОИ, ВЕЛИ ЗАЕВ.