Локални избори во БиХ: Националистите ги изгубија најголемите градови во Босна

Босанските опозициски партии победија на вчерашните локални избори во двата најголеми града и ги поразија долгогодишните владејачки националисти.

Во главниот град на Босна и Херцеговина, Сараево, Бошњачката партија за демократска акција на Бакир Изетбеговиќ го призна поразот откако изгуби градоначалници во три од четири општини што ги добија кандидатите на коалицијата на умерени партии.

Во Бања Лука, административен центар на Република Српска, опозициската Партија за демократски напредок ја доби функцијата градоначалник што претходно ја имаше партијата на Милорад Додик предводена од Српската алијанса на независни социјалдемократи.

Според Централната изборна комисија, половина од околу 3,3 милиони регистрирани гласачи излегоа да гласаат за градските и општинските совети и градоначалниците во двата автономни региона на Босна – Бошњачко-хрватската федерација и Република Српска – како и неутралниот округ Брчко.

Изборите првично беа закажани за 4 октомври, но доцнењето на владата во донесувањето на националниот буџет, вклучително и финансирањето на изборите, доведе до одложување. Националистичките бошњачки, српски и хрватски партии ја имаа власта во поголемиот дел од крајот на војната која ја имаше зафатено Босна од 1992 до 1995 година.