ЕУ ОДОБРИ 70 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ВАКЦИНИ НАМЕНЕТИ ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

Станува збор за пакет од 70 милиони евра кои денеска Европската комисија го усвои во рамките на Инструментот за претпристапна помош

Брзата вакцинација ќе биде одлучувачка за ставање крај на пандемијата и започнување на социоекономското закрепнување на Западен Балкан

„Во текот на целата пандемија, ЕУ покажа дека го третираме Западен Балкан како привилегиран партнер. Продолжуваме да дејствуваме во овој дух и во случајот на вакцините, уште на почетокот преземајќи чекори за да се овозможи брз почеток на кампањите за вакцинација на критичниот персонал и најранливите групи во регионот. Брзата вакцинација ќе биде одлучувачка за ставање крај на пандемијата и започнување на социоекономското закрепнување на Западен Балкан“ – изјави еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји.