Споменик на гравот во село Теарце

Споменик во чест на гравот беше поставен во село Теарце, тетовско. Споменикот беше изработен од идеаторот Љубиша Камењаров, чија замисла e да креира спој на традиционален и модерен уметнички израз.

Тој од една страна го претставува гравот како долговековна и автохтона култура најпозната и далеку прочуена од овој крај, а од друга страна како уникатен и перспективен македонски земјоделски производ со голем потенцијал за развој и доходовност.

Споменикот е лоциран во Теарце, во чест на манифестацијата „Ден на Гравот” која 10 години по ред, секоја година се одржуваше во ова село, во организација на Центар за Едукација и Развој- ЦЕД од Теарце и бројни партнери и поддржувачи од земјата и странство. Настанот Ден на Гравот секоја година собира над 500 посетители од различни генерации, националности, религии и географски подрачја.

„Оваа година со цел почитување на мерките од пандемијата Ковид-19, сакавме на еден начин да го оддржиме актуелно настанот, и тоа што најмалку можевме да направиме, без да се загрозат животите на сите граѓани кои веќе се навикнати да придонесат и уживаат во овој веќе традиционален настан, решивме да се постави уметничка инсталација на јавен простор. Според нас, и во овие времиња треба да се негува уметноста, бидејќи без неа и културата станува тивка“, вели Метин Муареми“, претседател на Центар за едукација и развој-ЦЕД.