Алијансата за Албанците ги критикува Заев и Ахмети за воведувањето на српскиот јазик како изборен предмет

0
47

Алијансата за Албанците реагираше на изјавите на премиерот Зоран Заев во врска со воведувањето на српскиот јазик како изборен предмет во наставните програми на РМВ.

Оваа партија вели дека не е против ниеден јазик, но смета дека ваквиот развој е апсурден и парадоксален.

Партијата потсетува дека во предизборната кампања, Заев бараше глас на Албанците, ветувајќи го албанскиот јазик како изборен предмет за Македонците.

Критика е упатена и до лидерот на ДУИ, Али Ахмети, кој, според нив, во кампањата го ветувал албанскиот јазик како задолжителен предмет за Македонците, од петто одделение.