Бојко Борисов: Почит за повеќе од 11.000 Евреи депортирани од „ Вардарска Македонија“ и Тракија

Премиерот на Бугарија на дипломатски начин оддаде почит на депортираните Евреи од како што ја нарекува тогашна „Вардарска“ Македонија, извршен од страна на Бугарската војска во Втората Светска Војна

Гестот на Борисов е за поздравување, џентлеменски и човечки, пред се што на еден дипломатски начин, избегнувајќи ја улогата на Бугарија, но сепак ја потврдува историјата – депортацијата на нашите сограѓани – Евреи ( преку 90% од тогашното вкупно еврејско население во Македонија ) од страна на Бугарската окупаторска војска , која се случила не толку одамна, и за кој настан се уште има живо сведоци или нивни директни наследници.
Дали оваа реченица значи одредени померувања во недобрососедската политика на Бугарија, останува да видиме во деновите кои доаѓаат, но овој гест секако мора да биде признаен од страна на македонските политичари и историчари.
Следува преводот на неговиот FB пост.
„ Комеморација на жртвите од холокаустот секоја година не потсетува колку се вредни демократијата и мирот. Тој не потсети дека имало време во кое најсуровите убиваа невини луѓе, човекови права – несериозно пиење. Не е доволно да се скрие човечкиот живот за милиони животни за време на холокаустот. Темното минато и писмата од концентрационите логори мора да не направат непоколебливи на антисемитизам, расизам и нетолерантни мнозинства. Тоа зависи од нас. Од нашиот дестилатор секој ден!
Горди сме на храброста на високи познати и непознати бугарски граѓани, свештенство, политичари и сопственици, кои спасија повеќе од 48.000 свои меѓународни Евреи од логорите на смртта.

Оддаваме почит на депортираните на повеќе од 11.000 Евреи од Вардарска Македонија и Егејска Тракија, како и на сите Евреи кои загинаа за време на Втората светска војна .“
https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/posts/2999931703568213