Дали новиот британски сој на Ковид 19 ни тропа на врата

0
38

Од 180 тестирани геноми на пацинети, пронајдени се 20 соеви, но  британската мутација на КОВИД 19 во земјава ја нема се наведува во извештајот на лабораторијата на Македонската академија на науките и уметностите, направен заклучно 11 јануари.

Ќе има ли нов кластер по отворањето на границите без ПЦР-тестови со соседна Србија, каде стотици македонски граѓани и покрај опасноста од ширење на коронавирусот и неговата мутација, отпатуваа до Врање.

Здравствените власти на денешниот состанок на Централниот кризен штаб разговараа за можните ризици од сојот на корона вирусот кој првпат се откри во Велика Британија, а беше забележан и во Србија. Но, освен консултации, не се дадени никакви нови препораки од Комисијата за заразни болест