Посака да стане премиер но сега е народен адвокат! Сè уште не е познато кој ќе биде албански премиер во последните 100 дена

Замина за да стане првиот албански премиер во Северна Македонија, но стана народен адвокат.

 

Изборот на Насер Зибери за оваа функција ги судри владата и опозицијата, но исто така отвори дилеми и во рамките на Демократската унија за интеграција.

 

Координаторот на парламентарната група на интегративците  Изет Меџити, вели дека нема дилеми околу изборот на Насер Зибери за народен адвокат, но сега се поставува прашањето кој ќе стане премиер во последните 100 дена од владата, одговорот не го знаеше и самиот Меѓутоа.

 

„За ова, мислам дека треба да го прашате господинот Груби каков е договорот и дали г. Насер Зибери ќе биде премиер во тие 100 дена рече Меџит.

Албанската опозиција се спротивставува на името на Зибери нарекувајќи го неспособен да ги брани правата на граѓаните, бидејќи, како што рекоа, тој е политички зависен.

„Причината што народниот правобранител има должност и обврска да биде политички независен и има должност и обврска да ги штити интересите на граѓаните наспроти некои други интереси. Овој предлог за народен правобранител не е ниту независен, ниту може да ги заштити интересите на граѓаните во однос на институциите “, потенцираше Скендер Реџепи – пратеник на Алијансата на Албанците

ВМРО-ДПМНЕ ја нарече фигурата на Насер Зибер контаминирана, преку која продолжува партизацијата на институциите во земјата преку договори меѓу СДСМ и ДУИ.

„Замислете, од презентирани можни кандидати, од сите можни експерти, правда, луѓе кои имаат искуство во борбата за граѓанските права, на нас како Собрание на Република Македонија ни се нуди политичка фигура контаминирана во името на Насер Зиберит“, нагласи Бране Петрушевски од ВМРО-ДПМНЕ.

Пратеникот Арбен Зибери не учествуваше во работата на оваа седница, поради судир на интереси, бидејќи Насер Зибери е неговиот вујко