Захариева: Обединети сме, ставот на Бугарија нема да се промени ниту по изборите

Бугарскиот главен дипломат Екатерина Захариева стави крај на надежите на Македонија за полесно решавање на спорот по изборите во Бугарија. Таа рече дека ставот на Софија е унифициран во Националното собрание одамна и дека бугарските партии и општеството стојат зад него.

“Поверојатно е дека ако се промени, ќе се влоши”, вели Захариева.

Захариева истакна дека предлог акциските планови се подготовки за одржување на редовен состанок на Меѓувладината комисија, што Скопје требаше да го организира минатата година.

„Сакаме да ги надминеме стереотипите од минатото, да престанеме да ги едуцираме антибугарски, да ставиме крај на говорот на омраза, да ставиме крај на образованието што промовира омраза кон бугарскиот јазик. Според мене, не е комплицирано, но според нив е многу комплицирано”, додава Захариева.