Кои се симптоми на новата англиска верзија на Ковид-19

Кашлање, воспалено грло и замор се најчестите симптоми на англиската верзија на Ковид-19, а помалку веројатно е да се појави губење на вкус  / или мирис. Ова е заклучокот од студијата спроведена од британската владина агенција Онс (Канцеларија за национална статистика) на примерок од испитаници кои добиле инфекција помеѓу 15 ноември и 16 јануари.

Во споредба со „класичната“ варијанта, стапките на кашлица се зголемени од 27% на 35%, но заморот, болките во мускулите и болките во грлото, исто така, се рангираат меѓу зголемените симптоми

 

Нема да има значителни разлики помеѓу новата и старата варијанта во однос на другите симптоми како што се отежнато дишење и болка во гастроинтестиналниот тракт. Наместо тоа, треба да се напомене дека со новата варијанта едно лице има помала веројатност да изгуби вкус и мирис.

Во Франција, англиската верзија е веќе присутна во 10% од случаите