Македонците во Албанија ја одбележаа Василица

Македонците во Албанија го прославија празникот Свети Василиј Велики, со кој се означува почетокот на Новата година, според јулијанскиот календар.

По традиција, празникот се одбележа во духот на македонските обичаи и традиција.

– Во Мала Преспа, Голо Брдо, Врбник, синоќа се палеа василичарски огнови, се пиеше вино и топла ракија, се пееја песни. Според традицијата наследена од дедовци и прадедовци, деца маскирани и со некој музички инструмент во рака одат од куќа во куќа пеат песни и прават голема врева со тенџериња и ѕвонци кои ги носат со себе, вели Васил Стерјовски.