Мијалков тврди дека не давал наредби за прислушување

Сашо Мијалков, екс директорот на УБК кој беше алфа и омега во владата на Никола Груевски, тврди дека во земјава нелегално не прислушувала тајната полиција. Тој, како обвинет во случајот „Таргет – Тврдина“ сведочеше дека никогаш не пристапил во системите за следење на комуникациите, иако можел. Не го користел службениот компјутер, ниту пак, дал наредби кои броеви да се слушаат, ниту пак, одобрил да се уништат два система за следење на комуникациите. Тоа било проценка на службите.

Мијалков во судница ја врати подзаборавената приказна со жолти комбиња, а која ја презентираше бегалецот Груевски правдајќи ја тогашната влада на ВМРО – ДПМНЕ дека прислушувањето не е направено во УБК, туку од странски служби. Според Мијалков, израелска компанија уште во 2014 – та година во тајната полиција презентирала дека во Македонија се прислушува надвор од УБК.