Португалија има највисока стапка на Ковид-19 во светот и само седум слободни кревети на интензивна нега

Португалија во саботата соопшти дека има само седум слободни легла во единиците за интензивна нега поставени за случаи на Ковид-19 на нејзиното копно, бидејќи напливот на инфекции ги натера властите да испратат некои критични пациенти на португалските острови.

 

Податоците на Министерството за здравство покажаа дека од 850 легла на интензивна нега доделени на случаи на Ковид-19 на нејзиното копно, сега се зафатени рекордни 843 легла. Државата со 10 милиони жители има дополнителни 420 легла на интензивна нега за оние со други болести.

 

Министерството соопшти дека бројот на дневни инфекции е 12.435, што се намалува од рекордот во четвртокот, а имало 293 смртни случаи.

 

Португалија, која досега пријави вкупно 12.179 смртни случаи од Ковид-19 и 711.018 случаи, има најголем просек на седум дена во светот на случаи и на починати по глава на жител, според тракерот на податоци www.ourworldindata.org.

 

Министерството за правда во петокот соопшти дека неговиот институт за судска медицина, чија улога вклучува обдукции за полицијата и другите, побарал камион со ладилник за зачувување на телата бидејќи погребалните куќи не биле во можност да ги однесат доволно брзо.

 

Асоцијација што ги претставува погребалните куќи соопшти дека на јавните болници исто така и снемува простор за ладење за зачувување на телата. Некои болници имаат инсталирано ладни контејнери за да го намалат притисокот врз нивните мртовечници.

 

Тројца пациенти на кои им беше потребна критична нега беа пренесени од Лисабон до португалскиот остров Мадеира во петокот, каде здравствениот систем е под помал притисок.

 

Владата го припишува напливот на инфекции на одлуката за олабавување на ограничувањата за време на Божик, обвинувајќи ја брзината со која се прошириле инфекциите на новата варијанта, откриена за прв пат во Велика Британија.

 

Здравствениот институт во Португалија, „Рикардо Жорге“, изјави за новинската агенција Луса дека варијантата веројатно ќе опфати 65 отсто од новите случаи на Ковид-19 во рок од три недели. Португалија го продолжи заклучувањето до средината на февруари и воведе строги ограничувања за патување.