Предизборното ветување за откуп на стажот ќе почека уште неколку години

Предизборното ветување на владеачката СДСМ за откуп на стажот за пензионирање ќе почека уште неколку години. Ресорната министерка Шахпаска вели дека пред да се донесе тој закон има други приоритети. Не сакаше да каже дали воопшто е започнато да се работи на најавениот закон за откуп на стаж, но тврди дека до 2024 година законот ќе биде стапен на сила.

„Прво треба да се воспостави централен регистар на сите осигуреници во државата. Тоа е многу значајна алака која ќе ја менаџира едно посебно тело, дали ќе биде во склоп на министерството за труд или независно, меѓутоа тоа е најважната рамка која треба да се заокружи. Паралелно со тоа до јуни ќе треба да се донесе новиот Закон за вработување на лица со инвалидност. Па понатаму ќе се движат сите законски решенија кои што се составен дел“, рече Јагода Шахпаска Министерка за труд и социјална политика.