СОЈУЗ НА СРЕДНОШКОЛЦИ – СЕ ЗГОЛЕМУВААТ ПРИТИСОЦИТЕ ПОРАДИ БОЈКОТОТ, НО НИЕ НЕ СЕ ОТКАЖУВАМЕ

0
50
Известување за бојкотот
Сојузот на средношколци ја информира јавноста дека бојкотот на наставата од страна наматурантите предизвикан од немањето волја во МОН да се најде компромис е успешен.
Во четврток (21 јануари) бојкотираа 78% од матурантите, а во петок (22 јануари) 71%. Причината за овој надолен тренд се притисоците и заканите од страна на училишнитедиректори и наставници врз учениците. Ваквите појави ги кршат средношколските права, Конвенцијата за човекови права и Уставот на РСМ. Ги повикуваме средношколците да гипријават сите притосоци врз нив, а истите ќе бидат соодветно документирани од нашастрана.
Истовремено ги демантираме лажните вести дека ССРСМ и МОН постигнале договор. Таквите вести се комплетно неточни и имаат за цел да ја дефокусираат јавноста и, многу поважно, матурантите. Наместо ширење лажни вести, властите треба да се соочат со аргументите на Сојузот и да ги прифатат нашите барања.
Ве потсетуваме дека бојкотот на наставата продолжува и во понеделник. Ги повикуваме сите матуранти да се придружат кон отпорот. Нашите барања се разумни и подржани од меѓународни примери – нема да се откажаме додека не ги оствариме!
СОЈУЗ НА СРЕДНОШКОЛЦИ