Тутунарите на протест пред Влада, се жалат на ниските откупни цени и лошата проценка на тутунот

Незадоволни од проценката, но и од ниската откупна цена, тутунарите излегоа на протест пред Владата. Револтирани бараат Владата да одговори како мисли да го реши нивниот проблем откако откупувачите почнаа да прават лоша проценка на тутунот и да им нудат ниски цени од оние со кои неколку години по ред им го плаќаа.

„Низ Пелагонија и низ останатите тутунски региони во Македонија се случува невиден грабеж, буквално кражба на тутунарите, се случува осиромашување, се случува доведување буквално до работ на гола егзистенција на тутунарите. Доколку продолжи ова што сега се случува веројатно дека после Велигден ние ќе имаме армија сиромашни од 130 илјади тутунари.“, вели Васко Јосифовски од Одбор на незадоволни тутунари.