Баша се сретна со министерот за надворешни работи Османи: Албанија има морална, политичка и уставна обврска за Албанците каде и да живеат

0
23

Во заедничката изјава за медиумите со министерот за надворешни работи на Северна Македонија, Бујар Османи, лидерот на Демократската партија, Баша, ја пофали улогата на албанскиот фактор во демократските и интегративните процеси во Скопје.

Баша изрази убедување дека „Албанија и Северна Македонија наскоро ќе бидат рамо до рамо на нашиот безбеден пат кон ЕУ“, истакнувајќи дека Албанија има морална, политичка и уставна обврска кон Албанците каде и да се наоѓаат.

„Разговаравме за зајакнување на односите меѓу нашите две земји и соработка во рамките на европската интеграција на земјата, тековните предизвици низ кои поминуваме со управувањето со пандемијата и потребата од зајакнување и продлабочување на оваа соработка во иднина за благосостојба, вработување на граѓаните и во Албанија и во Република Северна Македонија и да ја продолжиме заедно нашата улога како две земји, како две земји кои беа рамо до рамо на нивниот пат кон членството во НАТО и сигурно наскоро ќе бидат рамо до рамо „заедно со нашиот безбеден пат кон членство во Европската унија “, рече Баша.

„Очигледно, ги искажав добро познатите позиции на Демократската партија за поддршка на улогата на албанскиот политички фактор во Северна Македонија, како фактор на стабилност, како гарант за политичка стабилност на демократските процеси, на некои многу важни процеси. Исто така и во другите политички процеси кои имаат врска со европската интеграција на земјата и нашата желба и волја да видиме целосна и сеопфатна имплементација на сите мерки и обврски што произлегуваат од Охридскиот договор во врска со Албанците,  додаде тој.

Во меѓувреме, министерот за надворешни работи Бујар Османи истакна дека нашите меѓудржавни односи поминале на ниво на добрососедство.

„Му благодарам на господинот Баша за оваа пријателска и конструктивна средба. Ова е моја прва официјална посета на Република Албанија како министер за надворешни работи. Како што истакнав претходно на денешната средба, нашите меѓудржавни односи одамна го поминаа нивото на добрососедство, но се претворија во партнерство, трајно пријателство, взаемна поддршка што ги надминува границите на официјалната комуникација, но има блискост „меѓу луѓето од двете страни на границата, меѓу деловните субјекти, меѓу граѓанскиот сектор, но исто така и секако институциите и политичките партии и сето тоа во интерес на продлабочување на билатералната соработка, но и на регионалното влијание што оваа соработка дополнително ги рефлектира нашите евроатлантски аспирации “. рече Османи.