Бугарски професор: Македонија како Северна Кореја

0
57

Член на Комисијата за историја од Бугарија Кирил Топалов со остра реторика кон Скопје. Тој ги обвини своите македонски колеги за фалсификување на историјата. Од Софија груб јазик и за културното наследство и македонскиот јазик. Шефот на комисијата од македонска страна Драги Георгиев не ги коментираше изјавите на неговите колеги. 

„Северна Македонија е Северна Кореја на Балканот.  Ова е вистината. „Таква строга цензура, таков тоталитаризам што постои таму, ние одамна сме заборавиле“, рече Кирил Топалов, член на Комисијата за историја.

 Тој тврди дека Северна Македонија фалсификува се што може и никој нема пристап до архивите, каде што е „зачувана“ вистината.

„Една од драмите со кои се соочуваме кога сме со нашите колеги од Северна Македонија: тие сакаат да кажат црно-бело. Тие не ги читаат документите како што се, туку како што сакаат. Кога можат, тие фалсификуваат. Каде што пишува „бугарски“, тие го бришат и пишуваат „македонски“. „Никој нема пристап до архивите, каде што се зачувани оригиналните документ, потврди Кирил Топалов, член на Комисијата за историја.

Ана Коцева од Институтот за бугарски јазик и коавтор на ново објавениот наслов „Бела книга“ рече дека вистината на Северна Македонија за јазикот е научна фантастика.

Бугарскиот вицепремиер Каракачанов му наложи на Скопје дека во меѓународното право нема аргумент наречен „Мислам“, нагласувајќи „Тие претходно мислеа дека се наследници на Филип и Александар Велики, но се откажаа откако Грците им рекоа дека не се“.

„Не ги принудуваме да го сменат својот идентитет и јазик. Нека бидат повикани како што сакаат. Македонци. За време на српската окупација, во времето на Тито ве нарекувале „југословенски“ или „јужни Срби“. Ваше е. Но, не можете да кажете „Моето име е македонско, бидејќи Гоце Делчев и Цар Самоили беа Македонци“, рече Красимир Каракачанов, вицепремиер на Бугарија.