Владата ќе позајми 21,5 милиони евра за унапредување на основното образование

0
36

Денеска собранискиот Комитет за финансирање и буџет ќе го разгледа нацрт-законот за задолжување од Северна Македонија во Меѓународната банка за обнова и развој врз основа на договор за финансирање на проект за унапредување на основното образование, со скратена постапка. Предлог-законот предложен од Владата предвидува вкупниот износ на заемот што ќе го додели Меѓународната банка за обнова и развој ќе биде 21,5 милиони евра, пренесува Portalb.mk.

Рокот на плаќање е 11 години, со грејс период од 3 години. Заемот ќе биде отплатен на 16 полугодишни рати кои мора да се отплатат на 15 март и 15 септември секоја година.

Според одредбите на Меѓународната банка за обнова и развој, Северна Македонија како заемопримач е должна да плати еднократна провизија од 0,25 проценти од износот на заемот. Оваа провизија е 53.750 евра и ќе се плати еднаш од средствата за заем.

Северна Македонија ќе и исплати на оваа банка провизија во износ од 0,25 проценти од неповратниот дел од заемот на годишно ниво.

„Главната цел на проектот е подобрување на условите во основното образование. Проектот ќе влијае на широк спектар на засегнати страни како што се наставници, ученици, родители, претставници на локалната самоуправа, ранливи категории. Директните корисници на проектот ќе вклучуваат ученици од основно образование, фокусот ќе биде на ранливите категории ученици, овие категории ученици се очекува да бидат заинтересирани за подобри услови за настава во нивните училишта, како и подобро обучени наставници. „Наставниците за основно образование, директорите на училиштата и стручните соработници ќе бидат заинтересирани за поефикасен професионален и кариерен развој, наставни помагала и програма за грантови за спроведување на нивните развојни програми“, се вели во нацрт-законот.