Владата ќе ја укинува мерката државна помош за исплата на плати

Мерката државна помош за исплата на плати, Владата планира да ја замени со бескаматни кредити за компаниите. Наместо субвенција од 14.500 до 21.770 денари по работник, компаниите ќе имаат на располагање бескаматни кредити со грејс период од 12 месеци и период на отплата од три години со вклучен грант од 30 проценти, доколку се исполнат одредени критериуми. Ова денеска им било соопштено на членовите на Социјално – економскиот совет од страна на вицепремиерт Фатмир Битиќи. Од Организацијата на работодавачи велат дека ваквата измена на оваа мерка ќе го остави стопанството на милост и немилост.