ЕУ реагира остро на Косово: Договорот со Израел ја загрозува интеграцијата

0
79

Европската унија реагираше остро на одлуката на Косово да отвори амбасада во Ерусалим, сметајќи дека е чекор назад на патот кон интеграцијата. Портпаролот на Европската комисија за надворешна политика, Питер Стано изјави дека Косово отстапило од принципите на унијата.

Одлуката на Косово за отворање амбасада во Ерусалим е жална затоа што во суштина ја одвраќа земјата од позицијата на ЕУ. Унијата останува многу јасна по ова прашање. Конечното решение за статусот на Ерусалим мора да се утврди преку дијалог меѓу Палестина и Израел. Позицијата на ЕУ не се менува. Очекуваме Косово да постапи во согласност со преземените обврски “.

Говорејќи за ќор-сокакот во либерализацијата на визниот режим и за недостатокот на делегација на ЕУ на Косово, Стано вели дека условите не се исполнети и нема единство меѓу земјите на унијата за признавање на Косово.

„Косово ги дефинираше интеграциите во ЕУ како стратешки приоритет за да им обезбеди на своите граѓани подобар живот. Затоа е логично очекување од земјите-членки да постапат во согласност со принципите и политиките на ЕУ. Доколку условите не се исполнети, не може да се сонува ниту за амбиција за пристапување кон земјите-членки. Делегацијата Б на Косово недостасува затоа што сè уште нема единство меѓу земјите да го признаат, тоа е одлука што им припаѓа “.

Во меѓувреме, косовската амбасадорка во Соединетите држави, Валора Читаку, одговори на критиките велејќи дека Европската унија е рамнодушна кон Косово