Захариева: Бугарија нема да прави компромис со своите национални интереси

0
32

Бугарија како членка на ЕУ продолжува да ја поддржува европската перспектива на земјите од Западен Балкан и наводите дека Бугарија влегува во „странски сценарија“ со кои се забранува влез на Северна Македонија во ЕУ, се неточни и целосно неосновани. Ова го изјави бугарскиот министер за надворешни работи, Екатерина Захариева во емисијата „Контракоментар“. Таа рече дека пред три години, по завршувањето на бугарското претседателство со ЕУ, претседателите се чувствувале должни да го продолжат тој приоритет, и ова и понатака останува нивен приоритет.

ЕКАТЕРИНА Захариева, бугарски министер за надворешни работи

„Колегите од Австрија, Хрватска, Романија, Португалија и Германија, а сега и Словенија, најавија дека ќе се занимаваат со темата, вклучително и Чешка. „Не сме задоволни што требаше да кажеме„ не “, но не можеме да толерираме што се случува во Северна Македонија“.

Во однос на позициите на австрискиот канцелар Себастијан Курц и германскиот министер за европски прашања Михаел Рот, дека проширувањето на ЕУ не треба да биде заложник на билатералните спорови Захариева рече дека нерешените прашања треба да бидат решени.  Бугарија нема да прави компромис со нејзините национални интереси. Според неа, единствената нација во учебниците по историја во Северна Македонија што се претставува како фашистича е бугарската.

ЕКАТЕРИНА Захариева, бугарски министер за надворешни работи

„Не мислам дека бугарскиот народ е фашистички народ. „Тогаш и Италијанците и Албанците треба да бидат идентификувани како фашисти, бидејќи и тие беа сојузници во тој историски момент во Германија.

Захариева им се заблагодари на властите во Скопје за затворањето на групите на Фејсбук кои користеа говор на омраза против Бугарија, нагласувајќи дека најважно е да ги смириме емоциите и ако не ги решиме проблемите, двете земји ќе загубат