Каракачанов- Се нарекувавте Југословени и тоа е ваше право, но не крадете ја нашата историја“,

0
35

За време на српската окупација за време на Тито, вие себеси се нарекувавте Југословени и тоа е ваше право, но не крадете ја нашата историја“, изјавил бугарскиот вицепремиер Красимир Карачанов, обраќајќи се до македонските власти и граѓани.

 

Каракачанов за бТВ изјави дека Бугарија и С. Македонија во 2017 година потпишале договор со кој се обврзуваат страните да не поставуваат територијални барања, да не користат говор на омраза и да не крадат историја едни од други. Како одговор на забелешката на водителката дека споменатите точки звучат како многу општи формулации и дека Македонците сè уште го сметаат револуционерот Гоце Делчев за Македонец, политичарот вели дека мислењето на човекот за нешто не е секогаш во согласност со реалноста