Книгата што ги навредува Албанците, Заев: Оваа година ќе биде отстранета од употреба

0
161

Навредливата содржина кон Албанците во книгата „Географија на Македонија“ ќе биде отстранета оваа година, додека постапката за ова е веќе започната, рече премиерот Заев. Тој истакна дека е свесен дека оваа книга се користи од 2002 година, додека таквата содржина излезе на виделина во 2018 година.

Премиерот вети систематско решавање на ова прашање и целосно отстранување од наставната програма на книгата „Географија на Македонија“, во рамките на овие реформи, Заев истакна дека ќе има промена во наставната програма.

„Изданијата што со текот на годините минаа низ многу книги и материјали, едно од нив е оној што го рековте во книгата Географија за втора година од средното училиште. „Со реформите тие ќе бидат целосно отстранети и систематски решени, рече Заев .